• Alexios
 • acrobase
 • batch
 • bbsing
 • putty
 • ssh
 • Windows

Η Acrobase οργανώνει περιστασιακές εικονικές συναντήσεις στην BBS (όχι στο web), για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι. Το πρόβλημα με τη διαφορά μεταξύ παλιών και καινούριων είναι ότι οι πρώτοι δεν έχουν πρόχειρο modem1, και οι καινούριοι δεν είναι 100% σίγουροι τι είναι modem2. Αυτό το απλούστατο πρόγραμμα για Windows διευκολύνει τη σύνδεση στην Acrobase BBS και για τις δύο ομάδες, επιτρέποντας την άμεση σύνδεση στην Acrobase μέσω του πρωτοκόλλου SSH με κρυπτογραφία και συμπίεση.

Δυνατότητες

Προσπάθησα να ρυθμίσω το πρόγραμμα σύνδεσης ώστε να μιμείται όσο πιο πιστά γίνεται την εμπειρία ενός χρήστη BBS, και να παρέχει κάποιες επιπλέον δυνατότητες.

 • Δεν απαιτείται εγκατάσταση.
 • 100% δωρεάν λογισμικό (περιλαμβάνει και το «source» του).
 • Δε χρειάζεται πλέον να δίνετε το SSH σύνθημα.
 • Η κωδικοποίηση (encoding) χαρακτήρων είναι CP737, ίδια με αυτή της Acrobase (και σχεδόν όλων των προγραμμάτων DOS με ελληνική υποστήριξη). Μπορείτε να δείτε τα ANSI γραφικά της Acrobase όπως ακριβώς εμφανίζονταν παραδοσιακά3.
 • Πιστά χρώματα: τα χρώματα του τερματικού αναπαριστούν πιστά τα χρώματα της CGA, EGA και VGA που είχαν οι περισσότεροι χρήστες PC στις διάφορες BBS.
 • Υποστήριξη blink. Ενοχλητικό στο web, αλλά σημαντικό στοιχείο στο BBSing.
 • Scrollback: μπορείτε να δείτε τις τελευταίες 10.000 γραμμές χρησιμοποιώντας απλά το ροδάκι του ποντικιού σας ή το scrollbar στη δεξιά πλευρά του παραθύρου του KiTTY.
 • Πιστό copy & paste (δεν έχει δοκιμαστεί): είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα RTF paste για να μπορείτε να κάνετε copy από τον client και paste αλλού, διατηρώντας τα χρώματα ανέπαφα.
 • Capture: όπως τα περισσότερα προγράμματα επικοινωνιών, έτσι κι αυτό καταγράφει (log ή capture) τη σύνδεσή σας. Το αρχείο καταγραφής είναι το C:\acrobase-bbs-MM-DD-YYYY.txt όπου MM-DD-YYYY είναι η τρέχουσα ημερομηνία. Στο αρχείο αυτό αποθηκεύονται και τα χρώματα και η μορφοποίηση.
 • Εικονίδιο με υποστήριξη Vista και Windows 7 (256×256).
 • Υποστήριξη full screen με Alt + Enter.

Οδηγίες Χρήσης

Κατεβάστε το πρόγραμμα. Σώστε το στο desktop σας (ή όπου αλλού σας διευκολύνει). Τρέξτε το (συνήθως με διπλό κλικ στο εικονίδιο).

Αφού το πρόγραμμα σας συνδέσει μέσω SSH, δίνοντας το κατάλληλο σύνθημα, θα σας παρουσιάσει τρεις ερωτήσεις 4. Πιέστε Enterκαι στις τρεις.

Μετά μπείτε στη BBS με το ψευδώνυμο και σύνθημά σας (που είναι διαφορετικά απ'αυτά του www.acrobase.gr). Αν δεν έχετε λογαριασμό, μπορείτε να φτιάξετε έναν επί τόπου. Αν έχετε, και έχετε (ξε)χάσει το σύνθημά του, μιλήστε στον Xenios στο forum και θα σας το ενημερώσει. επικοινωνήστε με κάποιον στο Acrobase forum για να σας βοηθήσει.

Αν θέλετε να αλλάξετε κάποιες ρυθμίσεις (πχ γραμματοσειρά και μέγεθος χαρακτήρων), κρατήστε το πλήκτρο Ctrl και πιέστε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού σας — θα εμφανιστεί το context menu του KiTTY, από το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε τις περισσότερες παραμέτρους του προγράμματος.

Κατεβάστε το!

Πρόγραμμα εύκολης σύνδεσης στην Acrobase BBS, έκδοση 1.0.1.
Download

Screenshot

Screenshot του Acrobase client

Το πρόγραμμα σύνδεσης επί τω έργω σε Windows XP. Η γραμματοσειρά δεν είναι πιστή στην παραδοσιακή γραμματοσειρά, αλλά τα χρώματα και η όλη εμφάνιση της βάσης είναι όπως θα τα περίμενε κανείς.

Απαιτήσεις Συστήματος

Θεωρητικά, οποιοδήποτε λειτουργικό Windows: Windows NT, 95, 98, ME, 2000, XP, Server 2003, Vista, ή Windows 7 με τουλάχιστον 16MB RAM, 500 KB ελεύθερο χώρο στο δίσκο, γραφικά 800×600 με 16 χρώματα και TCP/IP δίκτυο (internet).

Στην πράξη, το πρόγραμμα έχει δοκιμαστεί σε: Windows Vista, Windows XP Professional και Linux (τρέχοντας WINE).

Για τους περίεργους

Το πρόγραμμα σύνδεσης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα batch file που έχει μετατραπεί σε εκτελέσιμο πρόγραμμα από το Batch To EXE Converter 1.5..

Η ουσία του προγράμματος στην έκδοση 0.9 παρεχόταν από το PuTTY beta 0.60, που καλείται αυτόματα από το batch file ώστε να συνδεθεί στην Acrobase με τις κατάλληλες για το σύστημα ρυθμίσεις. Στην έκδοση 1.0, η SSH σύνδεση παρέχεται από ένα παρακλάδι του PuTTY, το KiTTY, που επιτρέπει την αποθήκευση συνθημάτων. Αυτό γενικά είναι πολύ κακή ιδέα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση το σύνθημα είναι οικτρά απλό και γνωστοποιείται στο χρήστη πριν το login του5. Τα συνθήματα των χρηστών δεν αποθηκεύονται και παραμένουν ασφαλή.

Και τα τρία προγράμματα είναι δωρεάν και τα συνιστώ ανεπιφύλακτα αν έχετε τη δυστυχία και/ή ανάγκη να χρησιμοποιείτε Windows.

Στην έκδοση 1.0, μπορείτε να εξάγετε τα αρχεία του client τρέχοντας την εντολή "Acrobase BBS.exe" /decompile από το cmd.exe ή από την επιλογή Run… του Start menu των Windows. Θα σας ζητηθεί το folder στο οποίο θα αποθηκευθούν τα αρχεία.

 1. Όχι ότι θα τους βοηθούσε, μια και η Acrobase BBS δεν έχει πια τηλεφωνικές γραμμές 
 2. Συνήθως το συγχέουν με το ADSL router τους. 
 3. Όχι ότι έχει και πάρα πολλά γραφικά. 
 4. Για την κωδικοποίηση χαρακτήρων σας, για το αν το τερματικό σας διαθέτει χρώματα, και σε τι γλώσσα θέλετε να συνδεθείτε 
 5. Το σύνθημα της SSH πρόσβασης της Acrobase είναι μία τελεία — αυτό συμβαίνει γιατί ο SSH server μας δεν επιτρέπει κενά συνθήματα για λόγους ασφαλείας.